Får du trænet skridten?

Får du trænet skridten?

februar 12, 2019 Af Camilla Bekkevold

At træne skridten er noget de fleste synes er VIRKELIG kedeligt. Rigtig mange glemmer det i hverdagen og mange undervurdere, hvor vigtigt det er. Men betyder den overhovedet så meget den skridt?

Opdager det først, når det er for sent

Rigtig mange negligere skridten igennem en lang perioden af hestens uddannelse. Der er mange andre ting som der skal trænes på og selvom det ikke fungere super til stævner, så glemmes det igen når man kommer hjem. På et tidspunkt, så indhenter det bare en, for så skal man pludselig bruge skridten. F.eks. hvis man rider GP, så mister man rigtig mange point, hvis ens hest tripper igennem skridtprogrammet.

Jeg tror de fleste ryttere først mærker, hvor ondt de mistede point i skridten gør, når de kommer op og rider sværere programmer. For når man begynder at lave mange svære ting, så er det vigtigt at få skrabet så mange point sammen som muligt, så man måske har lidt at give af. Og der er skridten virkelig vigtig! For det er nogle ”billige” point at få sig, og som i dagligdagen ikke slider at træne.

Men hvis man først begynder at øve skridten, når man bevæger sig på lilleturs niveau, så kan der være langt i mål. Det skal man helst gøre fra starten af hestens uddannelse også bliver man også belønnet for det senere. Selvfølgelig er der aldrig noget der er for sent, men der kan være lang vej i mål, hvis man først begyndet at træne skridten når hesten er over 10 år.

Hver dag

Personligt synes jeg, at skridten er noget man skal tilstræbe at øve hver dag. Hvis det er en del af ens faste træningsrutine, så vil man hele tiden holde ”øje” med at ens hest bliver ved med at skridte optimalt. Selvfølgelige er der perioder, hvor man kan være mere udfordret i skridten end ellers, f.eks. når man begynder at øve piaffen. Og netop derfor er det ekstra vigtigt at man øver skridten, så man altid kan finde tilbage til den gode skridt igen.

Jeg øver selv skridten og forskellige skridt øvelser, hver eneste dag. Det er vigtigt for mig at blive ved med at forbedre den, for så er jeg mere sikker på at jeg kan få nogle ”billige” point i de høje klasser. Der hvor jeg får allermest brug for dem.

Hvad skal man egentlig øve i skridten?

Puha! Der er jo næsten lige så mange ting i skridten, som man kan øve som i trav og galop. Man skal også huske på, at der også i skridten er 1-2 øvelser der tæller dobbelt! Og hvem vil ikke være glad for at få et 8 tal i en øvelse, der tæller dobbelt.

Først og fremmest kan man øve samlet skridt, middel skridt og fri skridt. Derudover kan man øve sig i at forlænge og korte tøjlen, uden nogen spændinger fra hesten. Dernæst skridten hen til anspringet, så dette også foregår fejlfrit. Så er der bagpartsvendinger/pio. Og skridten i mellem. Allerede her ligger der adskillige timers træning, for at kunne udføre det godt. Man kan sagtens øve skridten i starten af ens ridetur, hvilket jeg også tror mange gør. Men giver det egentlig et retvisende billede af, hvordan hesten vil skridte til et stævne?

Nej egentlig ikke. For hvis man træner skridten imens man skridter varm, så er hesten, for det meste, helt afslappet. Træner man skridten igen, midt i ens trænignspas, så vil hestens adrenalin være mere tilsvarende som under en konkurrence og her vil man så kunne mærke de ting som man skal øve på. Jeg kan selv have en super god skridt i starten, men efter jeg har redet et stykke tid også skridter igen, så kommer spændingerne. Dia begynder hurtigt at tripper, så det bruger jeg lang tid på at træne, igennem hele rideturen.

Træne, træne, træne

Så begynd og træn skridten i hverdagen, det er sådan nogle dejlige point at få til stævner. Skridten har ofte være med til hive 1-4 ekstra procenter ekstra op eller ned for mig, så jeg bruger meget tid på det HVER dag.